Tanácsok használt laptop vásárlásához informatikusoktól


Sokan vagyunk, akiknek nincs feltétlenül szüksége a legújabb, legszuperebb laptopra, inkább olcsóbban vásárolnánk egy használt laptopot. Ilyenkor még jobban oda kell azonban figyelnünk a laptop paramétereire, hogy biztosan megfeleljen az elvárásainknak és még sokáig hasznát vehessük - itt a garanciára is gondolok. Az alábbiakban a legfontosabb paramétereket vesszük sorra, amelyeket laptop vásárlás előtt figyelembe kell vennünk.

  1. Webáruház vagy magánszemély? Amikor használt laptop vásárlásán gondolkodunk, a legtöbben az apróhirdetési oldalakon, magánszemélyek ajánlatai között kezdünk böngészni. Ugyanakkor ma már több olyan üzlet vagy számítógépes szerviz létezik, amely használt laptopok kereskedelmével foglalkozik. Az ilyen boltokban nem csak a számunkra megfelelő laptop kiválasztásában segítenek, de akár garanciát is adnak a gépre, vagy ha esetleg problémánk adódna, van lehetőség a cserére. Ezen a téren én mindig a webáruházakat választom és figyelembe veszem az SSL es védelmet is a honlapon.
  2. Válasszunk kategóriát! A laptopokat alapvetően két csoportra oszthatjuk: otthoni és üzleti kategóriás használt laptopokra. Az otthoni kategóriásat értelemszerűen magánszemélyeknek készítik, így általában újonnan is olcsóbbak. Ugyanakkor minőségileg is gyengébbek: csak napi pár órás használatra tervezik őket, műanyag házzal és zsanérokkal. Ezzel szemben az üzleti kategóriás gépek általában fémből készülnek, így jobban ellenállnak az ütésnek, karcolódásnak. Rendszerint ellátják őket esés és folyadékbeömlés elleni védelemmel és sokszor extrákkal is. Igaz, az áruk is magasabb: újan az otthoni kategóriás készülékek két-háromszorosát kérik értük. Az ilyen gépeket azonban sok vállalat selejtezi le két-három év után, amikor töredék árért értékesítik. Ha 2-3 éves használt gépet szeretnénk venni, egy otthoni kategóriás készülékkel szemben egy üzleti kategóriás laptop valószínűleg biztosabb választást jelent.
  3. Nézzük, mit bír a VGA! Akár, hogy is gondoljuk, a használt üzleti laptopok mindig le fogják nyomni az egyszerű olcsó home kategóriás laptopokat. Miért is? Az olcsó új laptopba nem lehet dedikált kártyát rakni és nem is kapunk 100.000 Forint alatti gépekbe. Egyre több jelentősége van használat közben, hogy mennyire erős a grafikus gyorsító. A mai játékok, képszerkesztők vagy videószerkesztők a dedikál videókártyát igénylik, hisz sokkal több memóriával dolgoznak és gyorsabb a grafikus kártya magja, mint egy integráltnak. Általában a használt laptop üzleti prémium kategóriás modell szokott lenni és olcsóbb, mint egy új. Ezért videokártya szempontból érdemes végiggondolni, hogy drágán rosszabbat vagy olcsón jobb laptopot vásárolunk.
  4. Nézzük a sebességet! A processzor (CPU) határozza meg elsősorban a laptop sebességét. Egymagos processzorral szerelt gépet ma már nem érdemes venni, mindenképpen kétmagos processzorral készült gépet válasszunk. Ez általában elég egy átlagos felhasználónak internetezésre, filmnézésre, zenehallgatásra, szövegszerkesztésre. Ha filmet vágnánk vagy grafikai munkát végeznénk a laptopon, akkor kell csak komolyabb processzorral felszerelt gép. A processzorok közötti választásnál ne csak a sorozatszámot nézzük (pl. Intel Core3, i5, i7), hanem azt is, hogy milyen generációs a proceszor, mert egy újabb i3-as processzor lehagyhat egy régebbi i5-öst, sok használt laptopra jelemző, hogy egy erősebb cpu-t raknak bele, de régebbi generációsat - érdemes figyelembe venni.
  5. Jöhet a RAM! A RAM egyfajta memória vagy tároló, ahol a laptop addig tárolja az információkat, amíg az adott program futtatásához szükséges. Ettől függetlenül a számítógép nem csak attól lesz gyors, ha nagyon sok benne a RAM, mert a gép csak akkor kezd lassulni, ha az egyszerre futtatott alkalmazások számára kevés a hely. Mielőtt egy használt laptopot vásárolnánk, érdemes letesztelni, hogy mennyire van szükségünk – ha egy átlagos felhasználó egyszerre használja a Word szövegszerkesztőt, böngész a Google-ban, figyeli a Facebookot és zenét hallgat a YouTube-on, akkor ez hozzávetőlegesen 2-3 GB RAM-ot igényel. Ekkor felesleges csak azért több pénzt kiadni, hogy 8 GB RAM legyen – nagyrészt kihasználatlanul – a gépünkben.
  6. Mérjük fel a helyigényünket! A merevlemez (HDD) mérete az adattárolás céljára biztosított hely nagyságát mutatja. Itt megint azt érdemes megnéznünk, hogy az eddigi szokásaink mellett mekkora helyet használtunk ki a merevlemezen. A képek és táblázatok minimális helyet foglalnak, ha fényképeket is csak alkalomadtán mentünk a gépünkre, akkor közepes nagyságú merevlemez is elég lesz. Ha filmeket is szeretnénk hosszú ideig tárolni a gépünkön, akkor már célszerű 200 GB-nál nagyobbat venni. Továbbá ha lehetőséget ad a használt laptop webáruház a HDD lecserélését SSD-re és nincs nagy helyigényünk, akkor érdemes egy 128 GB -os SSD -t belerakatni. Maximum 10-15 Forintot emel az árán, de akár 1 percel gyorsabb lehet a rendszer betöltése és minden megynyitott programot gyorsabban tölt be.
  7. Bírjuk akksival! Egy új akkumulátor ára – amivel nagyjából 3-4 órán át használhatjuk vezeték nélkül is a laptopunkat – nagyjából 15-20 ezer forint. Ha tehát két hasonló laptop közül az egyik gép 5-10 ezer forinttal olcsóbb, de rossz az akkumulátora, míg a drágább még 2-3 óráig bírja töltés után, akkor még érdemes az utóbbit választani

Eddig amit legjobban ajánlani tudnék az a laptopozz.hu - használt laptopokkal foglalkozó webáruház. Itt minden termékre garanciát kaptam biztonságos böngészés, kedves eladók stb.

Mivel készítjük az új webes applikációkat?

Székhely

6723, Szeged
Pillich Kálmán utca 24

Kapcsolat

Email: info@thesystemweb.com   Phone: +36 70 397 0027